Oblíbené

19.03.2024

Dnes má svátek Josef a zítra Světlana

Zaorálkovo ministerstvo musí opustit desítky diplomatů, i ten nejzkušenější

O krok blíž k nedobrovolnému konci se ocitlo několik desítek kariérních diplomatů, kteří se v létě budou vracet z ciziny. Navíc se v kuloárech ministerstva spekuluje, že brzy skončí i nejzkušenější diplomat ve vedení resortu, náměstek Rudolf Jindrák (61).

Psycholog k miliardovému výherci: Přílišná euforie je nebezpečná

Podle psychologa Karla Humhala by měl výherce rekordní částky 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot hlavně jednat uvážlivě. „Určitě není dobré v takové situaci jednat zbrkle, je zapotřebí se obrátit na odborníky a postupně se vzdělávat,“ řekl s tím, že miliardové částky si člověk nedokáže ani představit.

Češi na medaili nedosáhli, bronz berou Američané

Čeští hokejisté medaili na domácím mistrovství světa nevybojovali. V nedělním zápase o třetí místo podlehli v pražské O2 areně výběru USA 0:3.

Polovinu týraných dětí soudy posílají zpět k trýznitelům

Matka sebere odvahu, modřin si všimne učitelka nebo sousedi. Do rodiny, kde je dítě zneužíváno nebo zanedbáváno, konečně zamíří policie. Noční můra bezbranného dítě má být u konce. Jenže není. Soudy vracejí děti zpět do biologických rodin. Zachování těchto vazeb je u nás totiž prioritou.

Pelikán popřel, že by vězni v Brně museli štěkat a pít z kýblu

Povinné tančení pro pobavení dozorců, štěkání, konzumace trávy či pití vody z kýblu. Takové ponižující praktiky měli údajně zažít vězni z Detenčního ústavu v Brně. Přišel s tím letos v březnu ve své zprávě pro českou vládu Evropský výbor proti mučení ve Štrasburku (CPT).

Stovky lidí demonstrují v Praze proti vyklizení Cibulky

Zhruba dvě stovky převážně mladých lidí protestují pod dohledem policie od 14:00 na Václavském náměstí v Praze proti nedávnému vyklizení usedlosti Cibulka. Podle pořadatelů chtějí účastníci demonstrace, kterých u sochy svatého Václava stále přibývá, vyjádřit nesouhlas s postupem policie a přimět majitele usedlosti k jednání. Rádi by s ním obnovili nájemní smlouvu.

Nájemníci často naletí majitelům na protiprávní požadavky

Někteří majitelé domů nájemníky stále nutí podepisovat nájemní smlouvy či dodatky k nim v rozporu s novým občanským zákoníkem, i když ten už platí druhým rokem. Ze strachu, že se budou muset stěhovat jinam, a ještě jim domácí nevrátí vysokou kauci, nájemníci podepíší, co jim majitel předhodí, i když jsou ujednání ve skutečnosti právně neplatná.

Na Svatém kopečku u Olomouce uložili relikvii papeže Jana Pavla II.

Kapka krve papeže Jana Pavla II. je od neděle novou relikvií uchovávanou v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Kapka v malé ampuli je vložena do pozlacené schránky na stěně baziliky. Papežova krev je připomínkou jeho návštěvy Olomouce a Svatého Kopečku před dvaceti lety. Akt uložení svatého ostatku přilákal velké množství lidí, bazilika byla při slavnostní mši zcela zaplněná. Na Svatém Kopečku se v neděli také uskutečnila pouť rodin.

ODS bude obstruovat sněmovnu kvůli elektronické evidenci tržeb

Přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb budou občanští demokraté brzdit všemi dostupnými prostředky, prohlásil v nedělním diskusním pořadu Partie šéf ODS Petr Fiala. Nevyloučil, že poslanci ODS sáhnou k obstrukcím. Pokud se občanským demokratům nepodaří zabránit přijetí zákona, jakmile se ODS dostane do vlády, okamžitě zákon zruší, dodal Fiala.

Náboženská nenávist přichází od jihu, varoval Zeman

K vojenské akci proti základnám islamistů a jejich výcvikovým táborům vyzval během Terezínské tryzny prezident Miloš Zeman. Musí se podle něj reagovat na pokus islamistů o návrat do středověku. Ve 40. letech podle jeho slov rozdělovala společnost rasová nenávist, v současnosti od jihu přichází náboženská nenávist.
Averz: Zprávy Domácí
Ptejte se